Followers

Google+ Followers

Translate

Friday, August 7, 2015

Sebab-sebab diet gagal yang telah di eksperimen pada diri sendiri

1. tidak minum air masak kosong mengikut berat badan iaitu 25 kg = 1 liter, jadi anda kira sendiri. ini perkara yang paling susah saya nak laksanakan.

2. menu diet yang sama contoh makan ayam rebus dan sawi sahaja selama seminggu kerana tubuh perlukan pelbagai zat dari pelbagai jenis makanan. vitamin atau zat yang berlebihan boleh mendatangkan mudarat atau racun pada badan.

3. hanya melakukan 1 jenis sukan tanpa peningkatan masa atau tekanan dari masa ke semasa, sebab tu sudah lali masuk marathon 10 km tanpa traning, semua orang boleh lakukan. sama ada perbaiki masa atau tambah jarak larian.

4. konon makan makanan sehat dan diet tapi tidak bersenam, ia akan menjadikan anda kurus cengkung tapi tidak cerdas dan badan tidak cergas.(fit) Fit bukan bermakna anda kena ada body berketak-ketak, tapi sekadar sedap mata memandang sesuai dengan ketinggian.

5. tidak ada ilmu dalam mengira kalori pemakanan yang diambil setiap hari

6. hanya bergantung pada angka penurunan berat, itu tidak berapa penting, yang penting adalah visceral fat yang turun. ia adalah lemak yang mengelilingi organ-organ penting dalam badan sepeti jantung, hati dan usus.  usah risau jika berat badan tidak turun, namun teruskan berdiet dan bersenam kerana angka berat badan merangkumi air, atau dipanggil gemok air.

7. jangan makan makanan proses dan minuman bergas atau kandungan gula yang tinggi, paling tidak minum air manis sekali sehari sahaja.

8. pastikan tidur dan rehat mencukupi untuk seorang dewasa supaya sentiasa segar.

9. minum air atau makan buah sebelum setengah jam sebelum makan supaya membantu perut anda kenyang kerana perut perlu di isi 1/3 bahagian makanan, 1/3 bahagian air dan 1/3 bahagian udara.

10. beritahu rakan-rakan bahawa anda berdiet bukan untuk turunkan berat tapi sebenarnya  anda hendak gaya hidup sehat, memudahkan anda beribadah dalam apa jua perkara dan boleh pakai baju-baju lama dalam almari tu. apa-apa pun minda kena kuat.


                                        marathon pertama fun run malakof padang kota 2013

women run padang kota 2014


marhaban raya 2015 
\/
\/
\/
\/
\/
nov 2015???
tercapai ke untuk turun sampai BMI normal




Wednesday, January 21, 2015

20 jan 2015, Hari ulangtahun melihat dunia

Assalamualaikum,
Hampir luput dalam ingatan aku punyai blog, setelah berbulan-bulan tidak bercengkerama. last rasanya 9 bulan yang lalu setelah aku diterima masuk sebagai pelajar sekolah di salah satu institusi(poyo je jadi budak sekolah balik)

Habis sudah pengajian untuk 2 semester. Sekejap saja masa berlalu. Konon sibuk sampai tak sempat nak berkarya. Jika ada kelapangan aku nak update semua aktiviti yang aku buat terutama apa lagi marathon la. Semua baju lari hadiahkan pada ayah. Kalau ada yang mak berkenan dapatla kat mak. Adik pula aku bawa balik freegive atau voucer lelaki kat dia.haha. Medal lak dah penuh macam mana penuhnya kereta mainan dan rubik2 kesayangan aku tu. Tahun ni menyimpan cita-cita untuk half marathon. Tapi mahai oo..RM 70.

Actually nak story pasal hari-hari indah sempena hari tua aku ni. Satu pangkal angka baru buat hidup aku. Alhamdulillah telah bernafas sehingga ke hari ini. Walaupun masih terkapai-kapai tentang hala tuju hidup, tiada pekerjaan, tiada harta dan masih belajar. Pasal belajar lak aku rasa macam mimpi ada kat sekolah ni, PPPBP@HBP, USM. Tu la siapa suruh sudah tua-tua baru nak belajar. haha.

Makan..makan...makan...rasa nak meletop perut penuh makanan. Tapi seronok sebab mereka semua orang yang selalu sudi buat aku tersenyum. Pada yang dating belanja makan minum, yang wish dan doakan macam-macam, yang call sembang-sembang, dekat dan jauh, yang masakkan dan buat serperais sampai aku betul-betul tertipu. (malin dodol).

Aku minta main-main ja spagethi bolongnese ni, sekali dia dia betul-betul pi masak kat rumah member dia. Amekkaw, kena buli habiskan makanan ni. Ni keje budak nak cari bulan dan awan setiap bulan untuk thesis dia.
Makan tengah hari dengan jayanya, terima kasih wani dan lia. Moga korang selesaikan master dan PHD dengan jayanya. On time. Member lepak hari-hari kat skol.

Ada orang dengan jayanya dapat menjejaki aku di court badminton. dan tarrrrraaaa..air minuman nyumnyumnyum.. terima kasih effa. Semoga hang cecepat habis study. Smart la buah hati hang. Pinjam boleh.hehe 
                 
    
                   

Banyak betul modus operandi budak ni, giler berjaya kelentong aku kawkaw itu ini, pi tandas la, ikut jalan jauh la.isi minyak la, pakcik viva bawa laju la, nak pinjam mancis untuk tebuk lubang projek bulan dia tu. Speechless la wei, sebab baru ja call mak. Mak bebel macam-macam, jangan kedekut, tolong orang, bawa kereta elok-elok, jaga kesihatan, pergi kelas cari ilmu timbun-timbun sebelum keluar dari sekolah ini, suh sampaikan amalan dan petua untuk kawan yang selalu batuk..and mak kata tak ada kek nak bagi...
Tapi tetiba budak ni buat serprese... aka malin aka roomate aku la.Terus terngiang-ngiang kata-kata mak tadi. hukhuk...

Sudah raikan awal kongsi dengan adik tersayang. Bapak belanje KFC. Terima kasih mak lahirkan saya, terima kasih ayah didik dan besarkan saya dan terima kasih adik fuad yang selalu ada depan belakang kiri kanan support along ni.

Terima kasih Allah panjangkan usiaku
Terima kasih semua yang mendoakan
Moga kita semua di bawah lindungan Allah

Saya...

My photo
suke sangat dengan meow.tidak kira saiz,bulu,warna.papeje pasal meow memang best.sebab meow buat kite rasa tenang n happy.nakal meow.tido meow.member gaduh pun meow.meow memang best.hehehe.tak percaya try la tgk gelagat meow2 tu. suka tangkap gambar tapi tak suka edit gambar. tengah berusaha gak simpan duit untuk menunaikan umrah bersama keluarga.insyaAllah.misi terdekat. tengah ushar nak beli rumah pula.huhu.doakan ye. suka berkawan,sebab bila saya kembali padaNya 1 hari nanti mereke boleh datang ziarah,doakan saya,siapkan saya,solatkan saya,mandikan saya. impikan pekerjaan yang dapat menampung saya n famili untuk terus beribadah, ada anak2 yang soleh & solehah,serta kesihatan & iman yang kuat untuk terus mencintai ISLAM. rajin-rajinlah bersedekah walaupun kita tidak kaya terutama bantu keluarga sendiri dan jangan lupa hadiahkan sesuatu untuk diri sendiri sebagai motivasi