Followers

Google+ Followers

Translate

Wednesday, March 31, 2010

my best friend partner last day today


SAHABAT
BERKENALAN DGN MU BUAT KU RASA ADA MEMBER BERCERITA
BUKAN UNTUK MENGUMPAT MALAH BERKONGSI ILMU
BERCEKERANG DI WAKTU SENGGANG
BERGURAU SENDA TANDA RAKAN SEKERJA
TANPA SYAK WASANGKA

WALAUPUN PERBEZAAN UMUR YG KETARA
KO TETAP NMPK DEWASA
KADANG AKU SDRI TERPANA
SYUKUR ALLAH TEMUKAN AKU DENGN SAHABAT SEPERTI MU
TERIMA KASEH SETIAP SOLAT YG KITE JEMAAHKN BERSAMA

WALAUPUN BUAT SEKETIKA
KO TLH MEMBUKA MATAKU YG TELAH TUTUP BUAT SEKIAN LAMANEYA
BAGAI NYAWA BARU YANG ISTIMEWA ALLAH BERIKAN
DIIRINGI MOTIVASI YG TGGI
DIKELILINGI TAWADHUK KEHADRAT ILAHI
DILIMPAHI NUR CAHAYA KEIKHLASAN
TERIMA KASIH TAK TERHINGGA DEK KATA-KATA

SAHABAT
PERSAHABATAN INI CUKUP SINGKAT NAMUN CUKUP INDAH
PERSAHABATAN INI MMBUAT AKU LEBIH MENGENALI DRI SNDRI
PERSAHABATAN INI BUAT AKU INSAF AKAN KELEMAHAN KU
PERSAHABATAN INI JADIKAN AKU KENAL ERTI PERHAMBAAN KETUHANAN
PERSAHABATAN INI MEMERLUKAN AKU KUAT BERFIKIR
PERSAHABATAN INI MENGAJAR AKU UNTUK DIAM BERTAFAKUR
PERSAHABATAN INI MEMBUANG EGOKU YG TERBUKU
YANG PALING PENTING SEKALI ADALAH PERSAHABATAN INI

SEERAT MANA SIMPULAN PASTI AKAN TERLERAI
SEMANIS BICARA PASTI ADA KEPAHITAN
SEBANYK MANE PERSAMAAN PASTI ADA PERBEZAAN
SETIAP PERTOLONGAN PASTI ADA KEKURANGAN
SETIAP KEBURUKAN PASTI ADA KEBAIKAN
SETIAP PERTEMUAN PASTI ADA PERPISAHAN

DARI UTARA KE SELATAN
DARI HUJUNG RAMBUT KE HUJUNG KAKI
DARI DUNIA HINGGA KE AKHIRAT
DARI BULI KE GELAK KETAWA
DARI TERSASUL KE TERKATA
DARI TERMAKAN ATAU TERMINUM
DARI KENAL KE BERSAHABAT
UCAPAN TERIMA KASIH DIRAKAM
UNTUK DIALUNKAN BERULANG KALI
KATA-KATA MAAF DIUNGKAP SELALU
UNTUK MUDAH KE TITIAN SIRATULMUSTAKIM
HALALKAN MAKAN MINUM SEGALANYA
KERANA TELAH MENJADI DARAH DAGING SEUMOR HIDUP
TERIMA KASIH SAHABAT

SALAM MESRA
KAKAKMU

Tuesday, March 30, 2010

syurga di bawah tapak kaki ibu


salam hormat pada semua pengunjung blog saya...
satu peristiwa telah berlaku di depan mata saya sendri bagaimana seowang ibu dengan jayanya dapat mendidik anaknye tentang kefahaman SYURGA TERLETAK DI BAWAH KAKI IBU...tahniah kepada ibu tersebut yg saya kenalkan sebagai customer di kedau buku..Sedang saya sibuk menyusun buku di rak,saya terdengar sayup2 suara kanak menyebut amin,amin,amin...lalu saya perhatikan..kire cm ngendap gak ar..hehe..ibunye pun datang..dia pggl "abg buat ape tu" abg pun jawab "abg tgh baca doa,abg tak nak jadi mcm si tanggang"..ibu menjawab sambil tersenyum "bangun abg,jgn duk situ"..ketika itu si kecil sedang duduk di rak perkahwinan semetara si ayah n ibu di rak nama2 anak..si abg bakal mendapat adik baru.mungkin tak lama saja lagi..abg sgt comel ketika berdoa..pabila ibu panggil,abg datang kepada ibu.ibu kembali leka mencari buku.abg kate nak duduk sini balik ar.abg nak DOA banyak2..abg teros berdoa..sayangnye dia berdoa sambil tutup mulut..so xdapat dengar sangat..tapi bunyi aminnye sgt merintih,syahdu,penuh emosi..abg sangat comel,baek,leh jd karen klu ayt budak2 tmpt kje aku..betapa rasa terusik jiwa ini melihat perlakuan budak itu..
Sekali lagi aku terpana apabila ketika mereka sedang mmbuat bayaran di kaunter,budak itu telah tunduk seperti sujud dan MENCIUM kasut ibu..si ibu suruh abg bagun...saya tahu si ibu tidak marah pun pada anaknye..tp mungkin perbuatan si abg telah dilihat oleh saya ataupun dilakukan di tempat umum.ibu jadi segan...masyaAllah,tak pernah terlintas pun dihati saya untuk mencium kaki ibu saya sendiri..perbutan ini telah dilakukan oleh seorang kanak2 yg masih kecil..umo dlm 3 @ 4 thn..umo sy skunk...ikhtibar buat saya...Moga anak kecil itu menjadi ank yg soleh pabila besar..tahniah pada ibu dan ayahnye.situasi tempat kerja.jam 3 ptg.29 mac 2010.

Saturday, March 27, 2010

Masak Nasi Briyani Ngn Bonda


nyum...nyum...masak nasi briyani ngn bonda..best..bonda jd bos..cakap je nak buat ape...pglmn yg best..huhu...

Friday, March 26, 2010

Thursday, March 25, 2010

Bonda dh bagi kepercayaan


salam hormat pada semua yang sudi membaca blog saya ini...
hari ini dengan lapang dada dan bangganya saya telah membawa bonda membeli belah di tesco.mungkin nampak mcm remeh bg sesetengah pihak.tp ini merupakan penghargaan besar buat saya kerana bonda telah meletakkan kepercayaan dan membuang perasaan waswas atau tidak percaya saya untuk membawa kereta.telah bnyk kali saya offer (mengajak) bonda,dia tetap menolak.saya bertanya kenapa.bonda jawab TIDAK PERCAYA.xpe.doa saja.1 hr nnt pasti pintu hati bonda akan terbuka n sudi untuk naik kerete dgn saya saja(berdua).klu sefamily xd masalah.Alhamdulilah.hari ini telah menjadi sejarah.24mac2010.bangun je tido bonda ty bile nk g kedai beli barang..wa..terkejut pun ada..pe lagi cepat2 ar pi mandi n bersiap..dh alang2bonda sudi naek ngn saya bawa g jauh terus le.g tesco..huhu..seronok dpt bawa bonda jalan..klu tak semua mst dia tggu adik..tq bonda kerana sudi menaiki ikan bersama saya.sy akan ingt pai bile2.

Monday, March 22, 2010

waaa tertekan....wana to cry....


Hari ni dengan jayanya aku hanya membalas sekali sja sms budak sepet.sebenarnya aku dh target sejak 1 mac lagi..tp br hr ni btl2 terlaksana...bukan xnk tego tp nk kurangkan,kire cm nk bersedia pada hari2 mendatang tnpe budak sepet..xd la kawan kau nak buli or borak2.budak sepet ni nk berhenti cukup bulan ni.aku dh anggap dia cm adik sndri.ye ar lagi pun aku adk beradik tak ramai.seronok kawan ngan dia..happy..enjoy..bnyk yg tersirat aku pelajari.dia seperti Allah temukan untuk aku menyedari pe yang kadang2 aku terlepas pandang.apa yang aku pernah buat satu ketika dlu,ape yg sudah aku tinggalkan.seperti mendapat satu kejutan elektrik untuk nyawa baru..mcm dapat hidayah lak..seperti peristiwa aku melihat kanak2 darjah 4 memakai tudung ketika bermain,padahal ketika itu aku sudah di tingkatan 3.Allah seperti menurunkan petunjuk dan hidayah untuk aku bertudung..sejak itu aku terus bertudung sehingga sekarang.Alhamdulilah.
now, Allah temukan aku dgn budak sepet seperti mengimbas peristiwa lalu.budak sepet owgnye sederhana,baik,suke tlg owg,jarang membantah,anak yg baek,rajen,tenang saja,cool,tak buat keja last minit,walaupun dia anak bongsu,xd la manja sgt,keperibadiannya buat aku terpana atau kadang2 buat aku rasa betapa jahil n jauh bezanya aku dan dia sewaktu umur aku baya dia.pengalaman buat dia lbh dewasa.paling aku suka dia tahu hala tuju hidup dia.pe yg diinginkan moga termakbul aku doakan buat budak sepet.senang kata motivasi diri dia sgt kuat.tu yg buat aku jeles btl.tq juga pada sahabat yang aku panggil makcik kerana menghadiahkan buku membina hati bahagia sempena ulangtahunku.betul2 buat aku terpanggil untuk dimotivasi semula.seperti budak sepet..mudah2 rezeki aku nk masuk uitm termakbul.aku nk kje yg lebih sempurna untuk aku menampung keluaragaku.ayah dah nak pencen...
pada budak sepet,kak minta maaf atas segala apa yg terjadi sepanjang kite berkawan.terima kaseh sgt sudi jmpt hadir majlis ko.ko telah buka pintu hati akk untuk teros beribadah.untuk teros mendekatkan diri padaNYA.tgk saja sblm kptsn kuar, ko masih tekun berusaha.sangat ketara pada pandangan mata akk.moga ko menjadi insan yg paling berjaya dalam bidang yg akan ko tempuhi.jgn putus asa yang paling pntg kekadang ko kene reflex juga pada sesetengah perkara.jgn ikut saja.moga ko berjaya adikku.kak sayang kat ko budak sepet

Saturday, March 20, 2010

PERCUBAAN PERTAMA



Harini merupakan percubaan pertamaku menggunakan ALEX untuk majlis perkahwinan kakak kepada adikku si sepet tu...Aku mmg teruja sgt2..sbb aku nk explore lebih lagi dgn ALEX aku..nak dijadikan cerita ini adalah pglmn pertama cuba menangkap gmbo perkahwinan dengan family yang aku tak pernah kenal..maksudnye bukan saudarala..kire experiment aku ni berjayala..kedatangan aku disambut mesra...tak sangka aku...mereka memberi kerjasama yg sangat ketara..aku jd tidak kekok..sedia berbakti merakam kenangan buat keluarga pakcik arshad...tak tergambar dek kata2..TERUJA..HAPPY..ENJOY..HAPENING..BIG FAMILY..bnyk yg aku dpt belajr.pengalaman ni sgt berharga buat aku..sebelum tu aku bnyk mghabiskn masa dgn membaca manual,info di internet,ty kawan,tgk mjlh..plg pntg bos aku..dia pling byk mmbntu...tp btl la...sume tips2 y aku bc btl2 berguna...sbb pglmn owg laen2...now btl2 aku dh lalui dlm mjlis td...pepun terima kaseh tak terhingga kepada razanah aini arshad kerana sudi menjemputku ke majlis...pengalaman bersama ALEX yg tak akan aku lupakan

Thursday, March 18, 2010

SEMANGAT!


Waa..beberapa hr lalu aku sgt down dgn kmre baru aku...ye la sebab dh dekat 3 week aku masih tak dapat kuasaiye...kire cm tak serasi g ar...abis punye sedey+geram+nyampah+wana to cry...senang cakap very sad ar..cite kat bos..cite kat aini mata sepet...kengkawan laen pun same...tros push..dont giveup...aku teros baca,kongsi mslh..study dr internet...bc manual..pe yg tak faham...thanx kat sume yg support aku...terutama bos aku..time aku rs down giler dia call bg semangat dan nasihat...giler ar..hope dia tak bosan aja aku...aku akui aku mmg sgt2 br dlm dunia ni...but now aku dlm proses semakin serasi but aku bnyk lg yg kene explore ngn ALEX aku..aku nk pggl ALEX ar..ok kn name tu..mcm kete aku oppss,kete ayah pinjamkan..kelisa..aku panggil IKAN...

Wednesday, March 10, 2010

TERUJA....

assalamualaikum semua
lame dh rasanye aku tidak mencatat sesuatu di blog ku ini...sibuk memanjang tu tak la juga...tapi dh uplord kt fb so cm jarang lak nak letak kat sni...pepun now aku dh d gajet baru...my luvely LX1 panasonic...aku bru ambek kat kl 28feb ritu...siap jadi ai hong kat upm kejap..thanx kat intan ngn nisa bg aku tumpang 2 mlm...aku siap pi cycling g k17,golf,tpu,bukit expo....thanx kat bos beskal aku cik hisham...dh la tlg belikan kmre...siap ajo lagi...tapi sampai la ni aku tak padai gak guna lx1 aku tu...aku mesti belajar gak..supaya aku serasi ngn my lovely lx1...boleh tak aku gelarkn cmre tu my lx or sicilx...pada sapa2 yg bg tunjuk aja kat aku aku sedia mendengar...ni aku letak gmbo yg paling aku suke...1 bos tangkap...1 aku tangkap...


Saya...

My photo
suke sangat dengan meow.tidak kira saiz,bulu,warna.papeje pasal meow memang best.sebab meow buat kite rasa tenang n happy.nakal meow.tido meow.member gaduh pun meow.meow memang best.hehehe.tak percaya try la tgk gelagat meow2 tu. suka tangkap gambar tapi tak suka edit gambar. tengah berusaha gak simpan duit untuk menunaikan umrah bersama keluarga.insyaAllah.misi terdekat. tengah ushar nak beli rumah pula.huhu.doakan ye. suka berkawan,sebab bila saya kembali padaNya 1 hari nanti mereke boleh datang ziarah,doakan saya,siapkan saya,solatkan saya,mandikan saya. impikan pekerjaan yang dapat menampung saya n famili untuk terus beribadah, ada anak2 yang soleh & solehah,serta kesihatan & iman yang kuat untuk terus mencintai ISLAM. rajin-rajinlah bersedekah walaupun kita tidak kaya terutama bantu keluarga sendiri dan jangan lupa hadiahkan sesuatu untuk diri sendiri sebagai motivasi