Followers

Google+ Followers

Translate

Thursday, April 25, 2013

Berkongsilah walaupun sedikit wahai saudaraku

Niat yang baik, terbukti Allah sangat membantu. Setelah seharian berseminar di Sungai Dua, konon lari dari perasaan tertekan dengan situasi ketika itu. Mengikut seminar sekadar ikut-ikut namun intipatinya memberi kesan mendalam hati kecil ku.

Sejak itu tertumbuh dengan pesat dalam lubuk hati untuk membantu tidak kira dalam apa jua yang terdaya. Sedar diri ini tidak sempurna, tidak berharta apatah lagi hidup mewah. Namun aku punya kudrat tulang empat kerat. Rupanya ramai lagi sahabat sekeliling sendiri yang perlu dibantu. InsyaAllah akan ligat saya fikirkan untuk bantu, lagi-lagi yang sedang menuntut ilmu.

Selagi kita berkongsi rezeki insyaAllah rezeki itu sentiasa ada. Memang serius mencari, google, tanya rakan-rakan. Saya mula mendaftar mana-mana badan sukarelawan di internet. Tak tahu kenapa hati ini merontan untuk berbuat sesuatu. Orang susah memang ramai, tapi kalau susah sebab malas berusaha, itu tak payah tolong.

Terus mencari dan mencari mana-mana sumber yang boleh saya salurkan kudrat saya ini. Kadang-kadang kesusahan itu akan buat kita insaf. Syukur, masuk hari ketiga, pencarian berakhir di Fb. Berkenalan                                                          
dan mengatur program. Mudahnya Allah mengatur dan melancarkan segala yang dirancang. Setelah 3 hari berbincang maka Rumah Permata Kasih menjadi pilihan. Ini semua idea kak yasmin. Tak kenal pun beliau ni dan jumpa buat pertama kali semasa di Rumah Permata Kasih.

Sudah mula yakin untuk teruskan niat menyertai lawatan ke rumah anak yatim tersebut. Pada asalnya memang malu untuk bercerita yang kita sedang mencari sumbangan dari rakan-rakan. Nanti dikatakan untuk menunjuk atau tipu meraka. Alhamdulilah niat yang baik sekali lagi Allah tolong.                                                                                            
Pelbagai sumbangan termasuk pakain terpakai. Duit
yang dapat kami kumpul kami belikan barang keperluan. Alhamdulilah dan syukur. Terima kasih pada semua yang sudi menyumbang.

Semuanya berlaku selang 3 hari. Perjalanan pun Allah mudahkan. Pada hari penetapan lokasi mana yang akan dikunjungi, berkenalan dengan seorang Dr xxxxxxx dalam sebuah mesyuarat. Perkenalan berlarutan hingga ke bilik Dr. Agak pelik juga baru berkenalan banyak perkara yang agak peribadi diceritakan. Termasuk kisah hidup beliau yang baru naik bercuti akibat penyakit yang sangat ditakuti oleh semua wanita iaitu kanser rahim.

Nikmat dan hidayah Allah itu kalau nak dapat bila-bila masa Allah berikan. Jika Allah nak tarik pun, bila-bila masa Allah kehendaki. Terlalu banyak perkara yang menyentuh hati. Terlalu banyak akhirnya menitis jua air jernih di pipi. Bukan kisah Dr tidak dapat kesekolah seperti orang lain seusianya, bukan juga sebab penyakitnya, bukan juga sebab kepayahan mengambil PHD setelah 14 tahun bersabar kerana masih ramai adik-adik yang perlu mengaji. Tetapi air mata ini tumpah sebab masih ada student USM yang bekerja menyelongkar tong sampah dan kawasan kontraktor mencari besi untuk menampung kehidupan di USM.

Tidak berkocak ke hati kalian mendengar? Saya bukan hendak meminta simpati tapi mahu terdetik sedikit kesedaran dan kesyukuran dengan nikmat yang sedang kita miliki sekarang ini. Apa lagi nak. Bersyukurlah pada Allah. Diizin Allah saya ingin berkenalan dengan student tersebut. Jangan salahkan ibubapa tidak mendidik atau bertanggungjawab, jangan salahkan universiti tidak ambil tahu, jangan salahkan pihak pentadbiran Malaysia. Student tersebut mencari wang tambahan untuk menyambung PHD. kerje basuh pinggan di kantin-kantin sedangkan ada Master. Betapa sukarnya mencari sesuap nasi.

Selamat kembali bertugas Dr. Moga Dr sihat dan ceria memulakan hari-hari yang Allah telah beri peluang ini. Ingatlah ajal maut, jodoh rezki semua di tangan Allah. Tidak salah mengejar pangkat atau nama, namun saham akhirat jua yang akan kita bawa mengadap Yang Esa.

Saya juga insan biasa dan banyak silapnya. Tegur dan bimbinglah jika saya tersesat atau lemah dalam melalui  nafas-nafas di muka bumi ini. MasyaAllah, Allah yang bijak mengatur segala apa yang terjadi pada saya kebelakangan ini. Apa yang penting adalah niat.

Teringat dialong dalam teater Sultan Muhamad Al Fateh semalam di Panggung Budaya USM:

(situasi sibuk berperang)
"kenapa kau tidak bunuh aku?"
"tadi aku hendak bunuh kau kerana Allah, tetapi setelah kau ludah muka aku, aku menjadi marah. Aku tidak mahu membunuh kau kerana kemarahan ku. Sertailah agama kami dan kau akan bebas hidup dalam kerajaan kami"(sempat lagi berdakwah).
"argh aku  tidak mahu"
"maka aku akan bunuh kau kerana Allah"

# betapa niat itu perlu diletakkan pada tempat yang paling tinggi, apatah lagi niat kerana Allah dalam melakukan sesuatu#

Dikongsikan web alamat blog Rumah Permata Kasih, Moga Allah detikkan hati anada yang membaca untuk menyumbang pada saudara islam kita yang memerlukan bantuan ini. Berkongsilah rezeki yang dimiliki, insyaAllah barakahnya ada nanti.
http://rumahpermatakasih.blogspot.com/

Thursday, April 11, 2013

Si Hijau Katak


Hajad di hati nak beli beg yang warna hijau ni tapi sayangnya belum masuk pasaran Malaysia. Tak tahu  berapa lama lagi boleh tunggu. Jadinya terpaksa pilih warna coklat kekotak.


Tak dapat beg hijau dapat beli casing hp warna hijau pun jadi la pengubat hati. Comel kan baju baru tuk hp baru juga. Tak tahu la sejak bila suka warna hijau. Sebab suka katak kot..haha..


Ini la dia si froggy. Comey kan...boleh bunyi2 dan akan selalu tersenyum buat kamu

Wednesday, April 10, 2013

Ambil semangat Edward (watak utama teater Jane-USM)

Buat pertama kali pergi tengok teater kat USM. Telah memberikan pengalaman yang menarik(good impression) kat aku. Masa degree pernah juga pergi tengok tapi sebab sokong kolejkan. Kalau yang berbayar macam ni, rasanya ini yang pertama. Seronok sangat. Boleh perbaiki bahasa inggeris, almaklumlah aku ni lemau dalam bi. Kelakar dan suasana serta watak-watak yang ada sangat menarik. Lagi2lah watak boyfriend Si Jane iaitu Edward. Bukan sahaja pandai berlakon, menyanyi dan menari. Jatuh hati kat Edward..haha.. dan juga kat mak Edward. Menjadi sungguh la watak-watak ala datin yang sangat kaya tu. Walaupun dia guna broken english.

Nak dijadikan cerita aku pi la seminar kat seberang sabtu lepas. Sekali terjumpa si Edward ni selaku ajk. Tapi apa yang disampaikan dalam seminar dari Dr.Azizan memang sangat best. Berbintang-bintang aku bagi.  Kalaulah Dr. buat seminar tajuknya "Seronoknya Menulis Thesis". 10x kot saya sanggup pergi. Penyampaian dan cara kuasai interaksi dan penyampaian sangat menarik. Walaupun ia berkisar mengenai usahawan yang saya tak berapa nak minat wat masa ni tapi motivasi, kata-kata semangat dan pegangan pada Allah yang disebut berulang kali membuatkan seminar ni sesuai untuk semua.

Usai seminar saya bertegur sapa dengan Edward aka Azhar. Nak pergi Australia berteater disana. Dia pergi klinik Dr yang harga 10K ok. Cara dia cerita memang saya pun teruja. But nak kumpul 10 K tu saya fikir berkali-kali kot. Apa pun 1 day saya nak jadi kaya, nak bagi peluang pekerjaan pada saudara islam saya, nak keluarkan zakat bantu saudara islam saya yang susah.

Islam turut menekankan bahawa 9/10 pintu rezeki adalah datang dari perniagaan. Setiap apa yang kita fikir, ditulis, dilakar, disebut dan disimpan dalam hati adalah doa. Maka: marilah menjadi kaya agar dapat membantu mereka yang lain diluar sana. Kaya dan sumbangkan kemabli kepada saudara kita yang lain.

Pepun Good Luck Edward and team yang akan berlepas ke australia tidak lama lagi..pergh bawa teater Malaysia di mata dunia tu. 

Tema Coklat

Beg ni dah berjasa selama hampir 8 tahun dengan sudah berganti 2 kali laptop. Masuk bilik bedah dah berapa kali. Kritikal sangat rasanya. Beli kat Mines Serdang. Berburas dan reput. Terima kasih kerana berjasa pada tuannya.






Berganti dengan yang ini pula. Dalam hati berhajad memiliki yang hijau muda, sayangnya tak masuk pasaran Malaysia lagi. So sambar la yang warna coklat sebab tak tahu berapa lama tempoh si hijau nak datang Malaysia. Look besar dan rasanya akan berpindah tangan kat adik tersayang gayanya. Nanti Along bawa balik johor kalau adik nak ambil la ye :) Beli secara online

Sebab dah plan nak beli beg coklat, ( ada pilihan hitam dan coklat sahaja di Malaysia) di MISF sambar la 2 pasang kasut warna coklat. Memang tak sangka akan beli sampai 2 pasang. Tapi aku ni jarang berbelanja untuk diri sendiri. Ini salah satu dari kasut itu.

Sunday, April 7, 2013

Copycat Motivational Diary

If you need just one thing to do different today, than you did yesterday, make it this: Commit to taking 100% responsibility for every aspect of your life. Decide to make changes, one step at a time. Once you start the process you'll discover it's much easier to get what you want by taking control of your thoughts, your visualizations, and your actions!!!

Sebelum kita melangkah kita akan mula berfikir namun apabila kita sudah mula melangkah kita akan berfikir tanpa henti untuk terus dan terus melangkah :) 

Semua itu adalah doa


Sebagai manusia biasa pasti tidak akan terlepas dari berfikir. Fikir dan terus berfikir. Namun fikirkan perkara yang baik itu lebih baik. Dalam kategori bersangka baik dan minta pertolongan Allah agar dijauhkan dari perfikir yang bukan-bukan kerana itu semua akan mencetuskan kepada doa. Ingat...doa yang baik-baik ye :)

Friday, April 5, 2013

berkenalan dengan sugra,kubra dan akbar...izinkan aku Ya Allah mempelajarinya

diuji lagi kali ini...
telah hilang suaraku untuk sekian kalinya,
mungkin bagi kamu ia adalah sesuatu yang biasa,
tapi pada aku ia sangat mendukacitakan hatiku,
Aku tahu Allah sedang menguji aku sekali lagi,
Aku sedihkan kerana penyakitku berulang kembali,
tidak sampai 3 bulan kembali menyerang ,
Aku malas nak berjumpa Dokter walaupun dekat sebulan aku berkeadaan ini,
aku risau di suruh ambil darah dan xray peparu lagi,
apa yang buat hati aku paling sedih adalah aku semakin kurang bernafas,
maka muncullah nikmat diam aku pelajari,
walaupun kerap air mata gugur kerana tidak dapat berbicara lancar,

sekali lagi aku di uji,
menitis air mata ini kerana sebaris ayat pun aku tidak mampu habiskan,
sekejap je Allah dah tarik balik nikmat kesihatan dari aku,
aku minta pandangan guru kelas aku,
ustaz kata cuba minum madu dan berenang,
madu tidak berapa berkesan, ku cuba beranikan diri untuk berenang,
Aku nampak kesan berenang seperti anugerah untuk aku memanjangkan nafas,
sayangnya kesihatanku membataskan untuk aku masuk ke kolam dengan kerap,

betapa menjadi senyap itu indah,
namun betapa menjadi senyap itu buat hati aku menangis,
gusar hati ini terus mengheret aku saban hari,
petanda untuk aku tidak dapat melibatkan diri dalam banyak acara,
memakai mask sepanjang masa,
waima dalam kereta, semasa tidur atau di tempat kerja,
sekalip mata Allah tarik nikmat dan diuji lagi,
hampir hilang deria yang istimewa,

Mungkin Allah nak suruh aku belajar tajwid dengan lebih betul,
Bila dah benar-benar faham barulah aku boleh mengaji dengan cara yang betul,
walaupun sudah dapat mumtaz dalam peperiksaan baru ini,
namun aku rasa belum mumtaz dalam bacaan,
walaupun aku kurang berdaya membacanya,
namun aku bersyukur masih mampu mendengar kalimah indahmu,
terima kasih pada yang sudi mengalunkan bacaan untuk aku tumpang pahala mendengar,

Ya Allah aku pohon padamu,
kembalikan kesihatan ku seperti sediakala,
sekurang-kurang pulihkan atau kurangkan,
agar dapat aku memperbetulkan mahraj huruf,
membaiki cara bacaan,
mengenali sifat huruf yang masih kabur,
tartil dalam setiap ayat yang dibaca,
mula mengenali qolqolah sugra,kubra dan akbar,
tafkhim dan tarqiq masih tidak betul,

Ya Allah,
Ambillah suara ku jika ia mengungkap perkara dusta dan tidak elok,
namun berikan aku peluang membaca Al-Quran mu,
Kalimah suciMu yang sentiasa menenangkan hati ini,
dengan namaMu aku hidup,
dan dengan namaMu aku kembali padaMu.

Saya...

My photo
suke sangat dengan meow.tidak kira saiz,bulu,warna.papeje pasal meow memang best.sebab meow buat kite rasa tenang n happy.nakal meow.tido meow.member gaduh pun meow.meow memang best.hehehe.tak percaya try la tgk gelagat meow2 tu. suka tangkap gambar tapi tak suka edit gambar. tengah berusaha gak simpan duit untuk menunaikan umrah bersama keluarga.insyaAllah.misi terdekat. tengah ushar nak beli rumah pula.huhu.doakan ye. suka berkawan,sebab bila saya kembali padaNya 1 hari nanti mereke boleh datang ziarah,doakan saya,siapkan saya,solatkan saya,mandikan saya. impikan pekerjaan yang dapat menampung saya n famili untuk terus beribadah, ada anak2 yang soleh & solehah,serta kesihatan & iman yang kuat untuk terus mencintai ISLAM. rajin-rajinlah bersedekah walaupun kita tidak kaya terutama bantu keluarga sendiri dan jangan lupa hadiahkan sesuatu untuk diri sendiri sebagai motivasi