Followers

Google+ Followers

Translate

Sunday, July 10, 2016

JADUAL KURSUS PERKAHWINAN JB 2016 TERKINI

Mengendalikan dan mencari peserta kursus praperkahwinan sekitar johor bahru. Keistimewaan kursus kahwin di jb adalah sijil dalam tulisan jawi, makanan disediakan, penceramah berpengalaman, sijil dapat pada hari kedua kursus serta kemudahan parking kereta.

https://m.facebook.com/kursusperkahwinanjb/

https://m.facebook.com/kursus.jb/

https://telegram.me/kursusperkahwinanJB

https://mobile.twitter.com/iamyayashimano

Assamualaikum, ðŸ“¢ðŸ“¢ðŸ“¢ðŸ“¢ðŸ“¢ðŸ“¢ðŸ“¢ðŸ“¢ðŸ“¢ðŸ“¢ðŸ“¢ðŸ“¢ðŸ“¢
TEMPAT SEMAKIN TERHAD !!! TEMPAH SEKARANG !!!

Yuran RM 120 seorang.

Berikan maklumat kepada kami :
🌻 nama penuh
🌻 no ic
🌻 tarikh dipilih
🌻 lokasi dipilih
🌵 jumlah peserta
🌵 whatsapp / sms
📞 cik yaya 012-7412455
📞 cik yaya 012-7412455
📞 cik yaya 012-7412455
#jadual #kursus #jodoh #kursuskahwin#kursusperkahwinan #kursuspraperkahwinan#johor #jdt #nikah #jomkawenjb #kpjb2016#pendaftaran #pertanyaan #hotelserimalaysia#masjidtamanuniversiti #institutpeladangpandan#hotelselesapasirgudang #cikyaya_012_7412455#yss #kotak_ajaib_yaya



cita-cita aku besar dan beranak pinak serta paksa cipta

sepanjang tahun cita-cita aku kian bertambah
selesai satu aku cipta cita-cita baru
tapi yang peliknya cita-cita untuk berkahwin jarang pula renew
mungkin sudah lali dah pasrah, ada jodoh ada la kot
cita-cita nak berlari keluar negara sudah tercapai, 21KM lagi di hatyai
next aku nak cuba masuk acara trail pula, mungkin bulan ni(julai)
ada rezeki balik johor hendak belajar berenang dan cuba acara lain pula

cita-citaku
ada rezeki keluar dari pbu manong nak buka akaun syarikat aku
nak beli mesin sil
nak take over semua hutang dan bil rumah
nak set up opis kecik kat rumah ni

nak labur dalam lebih banyak bidang
harap tahun depan gemok dan sehat2 la kambing2 nun jauh di sana
dan semestinya aku nak mulakan pernigaan YAYA SMART SOLUTION
walaupun aku masih mencari apa produk aku nak buat

Aku ni agen kursus kahwin,
kalau boleh produk aku pun ada link dengan kahwin kahwin kahwin
dalam minda tak berapa bijak ni nak buat produk ;
- sagon
- candy kelapa
- biskut
- kek buah kukus
- acar buah
(barang-barang dalam goodies, dan aku boleh design)
atau korang boleh share idea dan ilmu dengan aku untuk start perniagaan

mesin yang berangan nak beli kalau ada ruang kat rumah ni adalah
mesin rumput..ehh.. apa kaitan.. mesin sil la (mahal juga)
mesin potong sticker.. lelain aku fikirkan kalau ada tempat kosong
al maklumlah rumah makayah ni dah penuh
melainkan aku pi sewa rumah lain, baru aku berani beli alatan lain
pastu mula ada pekerja sendiri dalam YSS

selain tu cita-cita aku nak ikut sis roy melancong.. melancong melancong ke negara luar
pastu 2018 aku nak gak sampai jepun jepun jepun
sambung dan habiskan belajar sebelom umur 40
boleh keluarkan semua jenis zakat yang ada
mohon doakan dapat pergi mekah menunaikan haji kami satu keluarga, sebab aku dan adik dah tangguh 2 kali tawaran menunaikan haji

cita-cita nak kurus hampir tercapai tapi kesihatan itu paling penting
syukur Allah hadiahkan diri kita yang sihat ini
Allah hantar orang yang baik dan ingatkan kita buat baik
Allah pinjamkan kita nikmat hidup walaupun berbeza setiap manusia
Allah makbulkan doa kita tepat pada masanya bila perlu
dan mohon Allah kurniakan apa yang aku perlu sahaja

akhir sekali cita-cita aku nak beli rumah second je dan kahwin dan ada famili yang sederhana tapi bahagia hingga syurga


Monday, February 1, 2016

Sudah Tiba Waktunya Saya Pulang

2012
Aku meminta izin berkelana,
Keluar meneroka dunia luar,
Saat itu aku juga keliru,
Keliru memilih jalan yang mula bercabang-cabang,
Nekad yang aku buat mungkin di luar pemikiran,
Berjanji berikan aku peluang 5 tahun untuk mengembara,
Sehingga aku terdampar di sebuah pulau,
Memulakan tugas sebagai pembantu penyelidik dengan gaji harian.

2013
Kontrak kerja disambung lagi,
Selangkah aku memulakan penulisan,
Kisah Homestay Lenggong Perak,
2 tahun lenggong menjadi rumah kedua,
Mendaki banjaran titiwangsa mencari bangkai kapal terbang,
Bertemu tapak kaki sang belang,
Berbot kehulu dan kehilir sungai Perak,
Menjejak masjid-masjid lama untuk kajian motif rekaan,
Memegang debu gugung berapi dari indonesia,
Menjejak mitos dan segala bentuk gua yang ada kisahnya,
Batu-batuan meteor yang terdambar membentuk kawah,
Tapak Perak Man dan penemuan kulit siput di atas gunung,
Air terjun dan segala lata beriramakan bunyi unggas dan burung,
Hijau yang mendamaikan apatah lagi musim buah-buahan,
Tok Penghulu segala mukim kita dating,
Sehinggalah terhasil sebuah buku keluaran DBP,
8 bulan mengarang dan memerah minda serta tenaga,
Akhirnya aku terdampar tak bermaya untuk meneruskan pengajian,
Penyelidikan yang tidak mampu aku habiskan hingga penghujung,
Namun masih diperlukan dalam kajian kerana masih banyak yang belum selesai.

2014
Tiada alasan kukuh untuk aku tinggal di pulau ini,
Kerana aku temui sesuatu yang indah dalam hidup aku,
Ini sebenarnya kenapa aku masih di pulau ini,
Inilah sebabnya aku nekad menyambung pengajian,
Bukan dalam impian untuk mengambil ijazah,
Mengajar bukan bidang aku,
Tapi aku sayang untuk tinggalkan kelas-kelas yang telah aku mula cinta,
Cinta sedalam-dalamnya,
Semua kelas talaqi, kelas tajwid, kelas asas quran, kelas perbandingan agama,
Jalan yang aku nampak hanya daftar belajar,
Supaya aku ada alasan masih disini,
Agar juga tahun 2015 aku dapat pergi mengadapNYA dengan tenang hati,

2015
Masa diberi mengaji 2 tahun,
Alhamdulillah dapat diselesaikan dalam masa setahun setengah,
Bantuan Allah beri depan belakang kiri kanan atas bawah tanpa henti,
Saat rasa terjatuh bertimpa-timpa, ada yang datang menghulur tangan dan kaki,
Suntik menyuntik sesama sendiri kerana belajar itu bukan mudah,
Sampaikan penyelia lelah memiliki anak murid seperti aku,
"awak seorang yang slow leaner, tapi awak ada usaha, saya bukan nak lihat awak sekarang tapi saya nak lihat akhirannya"
Apabila tersenarai dalam 4 nama KIV,
Membuatkan aku lebih tabah dan semakin kental,
Sekali aku sudah membawa 1 kaki ini, aku akan bawa kaki kedua hingga penamat,
Sama seperti aku memulakan dan menghabiskan larian,
Sampaikan marathon pun aku pakai baju terbalik,
Nampak tak lelahnya belajar ini?,
Semua itu menjadikan aku lebih dan lebih bermotivasi,
Alhamdulillah orang petama yang hantar thesis lengkap,
"mana awak belajar buat method dan analisis tu?"
"siapa ajar awak", "saya nak guna analisis awak untuk kelas saya, boleh?"
"Dr. juga kata, ilmu tiada dalam satu buku sahaja"
"Inilah akhiran yang saya mahu, awak faham, lepas ni boleh ajar orang lain, puas hati?"
"Sangat puas hati Dr."
Tiada apa yang sia-sia dalam hidup ini kerana semua adalah proses pembelajaran,
Alhamdulillah kelas-kelas agama yang aku masuk juga berjalan lancar, lulus cemerlang,
Selari dengan pengajian ijazah, cuma satu je,
Panggilan bertemuNYA aku tangguhkan lagi buat kali kedua,
Saat itu aku rasa keputusan yang paling payah dalam hidup ini,
Allah sebaik-baik perancang, Aku bukan orang terpilih tahun itu,
Orang lain berebut -berebut untuk dijemput,
Tapi aku menangguhkan lagi setelah penangguhan pertama 2007,
Ada hikmahnya yang aku sendiri tidak tahu,

2016
Tahun terakhir aku mengembara,
Tahun yang lebih mematangkan,
Tahun yang lebih mengembirakan,
Tahun yang mengharapkan rezeki yang lebih barokah,
Tahun yang punya impian lebih nyata,
Tahun yang lebih bersemangat dari sebelum-belumnya,
Tahun yang bukan sebarang tahun,
Tahun yang mendidik diri sendiri,
Tahun yang bakal berakhir sekelip mata,
Namun berusahalah umpama anda akan mati esok harinya,
Aku akan terus melangkah, meneroka, berkongsi dan menikmati ciptaanMU,
Terima Kasih Allah atas segala nikmat yang Kau pinjamkan ini,
Dengan nama Mu aku ingin hidup,
Dengan nama Mu aku ingin mati.
















Thursday, January 7, 2016

Jadual kursus perkahwinan jb 2016

Assalamualaikum 
Pertanyaan dan pendaftaran 
012 7412455. (Cik yaya)

Nak nikah? Ilmu tak cukup? Sijik tak ada? Jom daftar kursus kahwin.



Friday, August 7, 2015

Sebab-sebab diet gagal yang telah di eksperimen pada diri sendiri

1. tidak minum air masak kosong mengikut berat badan iaitu 25 kg = 1 liter, jadi anda kira sendiri. ini perkara yang paling susah saya nak laksanakan.

2. menu diet yang sama contoh makan ayam rebus dan sawi sahaja selama seminggu kerana tubuh perlukan pelbagai zat dari pelbagai jenis makanan. vitamin atau zat yang berlebihan boleh mendatangkan mudarat atau racun pada badan.

3. hanya melakukan 1 jenis sukan tanpa peningkatan masa atau tekanan dari masa ke semasa, sebab tu sudah lali masuk marathon 10 km tanpa traning, semua orang boleh lakukan. sama ada perbaiki masa atau tambah jarak larian.

4. konon makan makanan sehat dan diet tapi tidak bersenam, ia akan menjadikan anda kurus cengkung tapi tidak cerdas dan badan tidak cergas.(fit) Fit bukan bermakna anda kena ada body berketak-ketak, tapi sekadar sedap mata memandang sesuai dengan ketinggian.

5. tidak ada ilmu dalam mengira kalori pemakanan yang diambil setiap hari

6. hanya bergantung pada angka penurunan berat, itu tidak berapa penting, yang penting adalah visceral fat yang turun. ia adalah lemak yang mengelilingi organ-organ penting dalam badan sepeti jantung, hati dan usus.  usah risau jika berat badan tidak turun, namun teruskan berdiet dan bersenam kerana angka berat badan merangkumi air, atau dipanggil gemok air.

7. jangan makan makanan proses dan minuman bergas atau kandungan gula yang tinggi, paling tidak minum air manis sekali sehari sahaja.

8. pastikan tidur dan rehat mencukupi untuk seorang dewasa supaya sentiasa segar.

9. minum air atau makan buah sebelum setengah jam sebelum makan supaya membantu perut anda kenyang kerana perut perlu di isi 1/3 bahagian makanan, 1/3 bahagian air dan 1/3 bahagian udara.

10. beritahu rakan-rakan bahawa anda berdiet bukan untuk turunkan berat tapi sebenarnya  anda hendak gaya hidup sehat, memudahkan anda beribadah dalam apa jua perkara dan boleh pakai baju-baju lama dalam almari tu. apa-apa pun minda kena kuat.


                                        marathon pertama fun run malakof padang kota 2013

women run padang kota 2014


marhaban raya 2015 
\/
\/
\/
\/
\/
nov 2015???
tercapai ke untuk turun sampai BMI normal




Wednesday, January 21, 2015

20 jan 2015, Hari ulangtahun melihat dunia

Assalamualaikum,
Hampir luput dalam ingatan aku punyai blog, setelah berbulan-bulan tidak bercengkerama. last rasanya 9 bulan yang lalu setelah aku diterima masuk sebagai pelajar sekolah di salah satu institusi(poyo je jadi budak sekolah balik)

Habis sudah pengajian untuk 2 semester. Sekejap saja masa berlalu. Konon sibuk sampai tak sempat nak berkarya. Jika ada kelapangan aku nak update semua aktiviti yang aku buat terutama apa lagi marathon la. Semua baju lari hadiahkan pada ayah. Kalau ada yang mak berkenan dapatla kat mak. Adik pula aku bawa balik freegive atau voucer lelaki kat dia.haha. Medal lak dah penuh macam mana penuhnya kereta mainan dan rubik2 kesayangan aku tu. Tahun ni menyimpan cita-cita untuk half marathon. Tapi mahai oo..RM 70.

Actually nak story pasal hari-hari indah sempena hari tua aku ni. Satu pangkal angka baru buat hidup aku. Alhamdulillah telah bernafas sehingga ke hari ini. Walaupun masih terkapai-kapai tentang hala tuju hidup, tiada pekerjaan, tiada harta dan masih belajar. Pasal belajar lak aku rasa macam mimpi ada kat sekolah ni, PPPBP@HBP, USM. Tu la siapa suruh sudah tua-tua baru nak belajar. haha.

Makan..makan...makan...rasa nak meletop perut penuh makanan. Tapi seronok sebab mereka semua orang yang selalu sudi buat aku tersenyum. Pada yang dating belanja makan minum, yang wish dan doakan macam-macam, yang call sembang-sembang, dekat dan jauh, yang masakkan dan buat serperais sampai aku betul-betul tertipu. (malin dodol).

Aku minta main-main ja spagethi bolongnese ni, sekali dia dia betul-betul pi masak kat rumah member dia. Amekkaw, kena buli habiskan makanan ni. Ni keje budak nak cari bulan dan awan setiap bulan untuk thesis dia.
Makan tengah hari dengan jayanya, terima kasih wani dan lia. Moga korang selesaikan master dan PHD dengan jayanya. On time. Member lepak hari-hari kat skol.

Ada orang dengan jayanya dapat menjejaki aku di court badminton. dan tarrrrraaaa..air minuman nyumnyumnyum.. terima kasih effa. Semoga hang cecepat habis study. Smart la buah hati hang. Pinjam boleh.hehe 
                 
    
                   

Banyak betul modus operandi budak ni, giler berjaya kelentong aku kawkaw itu ini, pi tandas la, ikut jalan jauh la.isi minyak la, pakcik viva bawa laju la, nak pinjam mancis untuk tebuk lubang projek bulan dia tu. Speechless la wei, sebab baru ja call mak. Mak bebel macam-macam, jangan kedekut, tolong orang, bawa kereta elok-elok, jaga kesihatan, pergi kelas cari ilmu timbun-timbun sebelum keluar dari sekolah ini, suh sampaikan amalan dan petua untuk kawan yang selalu batuk..and mak kata tak ada kek nak bagi...
Tapi tetiba budak ni buat serprese... aka malin aka roomate aku la.Terus terngiang-ngiang kata-kata mak tadi. hukhuk...

Sudah raikan awal kongsi dengan adik tersayang. Bapak belanje KFC. Terima kasih mak lahirkan saya, terima kasih ayah didik dan besarkan saya dan terima kasih adik fuad yang selalu ada depan belakang kiri kanan support along ni.

Terima kasih Allah panjangkan usiaku
Terima kasih semua yang mendoakan
Moga kita semua di bawah lindungan Allah

Saturday, March 1, 2014

2 minggu sekolah di kurnia kepada ku kisah 5 insan terpilih

2 minggu kuliah berlalu begitu sahaja. Sekadar masuk kelas dan print nota. Tak sedar diri lagi yang proses pembelajaran sudah berlalu begitu sahaja tanpa ada sebarang inisiatif bertindak mencari bahan bacaan wacana ilmu dalam bidang yang baru diceburi. Mesej dari seseorang ingin ketemu membuat hati ini curiga apa yang sedang berlaku.

Rabu :
Seorang sahabat hadir kerumah dengan wajah yang sukar digambar. Bicaranya mungkin agak tenang, namun dari dalam matanya tergambar seribu macam perasaan. Mungkin ada kekesalan, kekecewaan, kemusykilan tentang masa depan, kegusaran dan macam-macam lagi. Kisah terbongkar apabila beliau menyatakan tidak dapat menamatkan pengajian tahun ini kerana subjet tidak  dapat dihabiskan sem ini. Tak terdaya katanya untuk melalui bulan sept ini untuk melihat rakan sekelas berkonvo. Pasti sahabat seperjuangan selama 3 tahun tercari-cari dimanakah beliau. Kami bercerita dan banyak yang saya pelajari. Antaranya beliau kian gigih untuk berhadapan dengan situasi yang sukar di ungkap jika kita sendiri tidak pernah melaluinya. Beberapa hari beliau menginap dirumah saya, dan cara beliau mengingatkan bahawa saya juga adalah pelajar. ia membuat saya sedar bahawa banyak benda saya tak buat. beliau ulangkaji sepanjang malam hingga esok pagi dan sangat teruja untuk menerangkan pada saya bahawa graf yang beliau dapat hasil ulangkaji sepanjang malam sangat memberangsangkan. Beliau turut menjaga makan agar tidak ngantok di dalam kelas. 

Khamis :
Slot makan bersama seorang pelajar cemerlang yang sangat sukses, namun baru sahaja diuji dengan perkara yang paling tidak disangka. Rupanya selama ini yang saya perasan beliau sering tidak sihat atau demam adalah disebabkan oleh perkara itu. Tidak disangka dalam zaman moden, orang yang sangat berpendidikan tinggi sanggup menggunakan makhluk semesta alam yang ketiga untuk menjatuhkan kejayaan sahabat sendiri. Mempercayai makhluk yang ketiga ini adalah perkara syirik. Dimanakah letak iman jika sanggup meminta pertolongan selain Allah. Dah la tu untuk menindas orang lain. Alhamdulilah dalam proses berubat. Kekangan untuk belajar dan kesukaran memahami ilmu membuatkan beliau terdetik untuk berubat. Ada hikmahnya beliau tersungkur seketika, dengan ini beliau lebih berhati-hati dan tidak akan sesekali meninggalkan Al-Quran. Sungul hati saya bila menyatakan 4 bulan tidak terdetik di hati untuk membaca Al-Quran. Makhluk itu bukan sahaja membuatkan sahabat saya ini lupa untuk belajar, malah jauh dari Allah. Moga orang yang membuat sahabat saya ini cepat sedar dengan perbuatan terkutuk ini. 

Jumaat :
Mendapat panggilan dari sahabat yang menghadiahkan saya tafsir quran. Alhamdulilah setelah 2 kali tersangkut dalam peperiksaan. Akhirnya buat kali ke tiga beliau berjaya melepasi level yang dikehendaki oleh pihak universiti. Tahniah wawa dapat 7. Saya antara menjadi orang terawal yang tahu keputusan beliau. Tengoklah betapa tabah dan gigih untuk beliau mendapatkan 7. Sudahlah yuran mencecah rm 600 untuk sekali peperiksaan. Sekali  pun kegagalan yang dihadapi tidak mematahkan semangat. Betapa pemikiran dan diri kamu telah transfom menjadi positif walaupun perkara itu negatif. Selamat membuat persiapan ke Scotland. Nanti invite akak untuk marathon kat sana. Akak nak get ready kumpul duit melawat kamu kat sana. Che da pun nak datang melawat kamu, nak pergi universiti lama dia katanya. Akak pasti merindui kamu. Sayang kamu wawa. 
Malakoff 2013 : Pencetus larian untuk larian seterusnya hingga kini.


Milo Marathon di KL. Berlari sehingga luar Pulau Pinang. Memang tak ada keje dan cari pasal
Penang Bridge Marathon 2013 :Larian terjauh dan alhamdulilah dapat medal.10 Km

Pisa Penang Walkathon : Mengajak lebih ramai ahli beriadah


Merdeka Run : Penutup marathon tahun 2013 dan kenangan menjadi orang-orang terakhir sampai garisan penamat

Dalam masa yang sama membantu senior kumpul data. Perkongsian yang menarik, tips yang melimpah ruah. Banyak yang dikongsikan. Rupanya beliau sangat menjaga pointer dan skor dalam setiap paper exam. Wah tak sangka dalam masa sehari diketemukan dengan orang-orang yang gigih berusaha untuk berjaya. Baca dengan banyak sekali jurnak untuk menambah idea dan ilmu sebanyak mungkin. update ilmu. Apa yang aku tunggu lagi. Berusahalah seperti mereka untuk berjaya. Kejayaan tidak akan datang bergolek tanpa kita cari dan usaha untuk mendapatkannya. Bukan mudah untuk menempa kejayaan tanpa kekangan dan cabaran sebelum Allah hadiahkan kejayaan disetiap usaha yang kita lakukan.

AIRPORT PENANG : collect data at departure hall

Sabtu :
Dijemput untuk mengajar, oppsss sanggup untuk ulangkaji bersama sahaja. Rakan sekelas mengundang kerumah beliau untuk menelaah bersama. Gusar juga jika ditanya soalan yang tidak dapat dijawab. Mana tidaknya, hukum-hukum tajwid. Apatah lagi untuk mengajar senior2. Alhamdulilah sekali lagi proses pembelajaran membuatkan saya sedar, berkongsi ilmu akan lebih memudahkan kita memahami. Apatah lagi ayat berjela-jela dalam buku. Sedangkan ia lebih mudah jika kita faham dan huraikan sendiri melalui apa yang kita faham. Di ketemukan dengan beliau yang sangat luas ilmu dan pengalaman. Rupanya bukan saya sorang pernah mengalami keadaan ini. Beliau kini suri rumah sepenuh masa. Dengan niat ingin mendidik dan menjaga rumah tangga selain mendalami ilmu agama. Sewaktu bekerja dikelilingi dengan suasana kerja yang hipokrit dan paling tidak elok diperkataan 'mengumpat'. Tak usah tipu la kalau anda terlepas dari situasi ini. Saya juga turut mengalami masalah yang sama sewaktu berkerja dahulu dan pernah menjadi salah satu alasan dalaman saya berhenti kerana suasana berkerja yang tidak sehat. Beliau pernah bekerja di KL dengan cabaran yang sungguh hebat. Saya rasa anda dapat gambarkan tanpa saya nyatakan disini. Untuk sekian kalinya saya juga turut pernah berhenti kerja sebab company yang saya kerja memilik kedai arak. Mungkin anda nak katakan saya bodoh melepaskan kerja dan gaji yang agak besar dengan kerja yang agak tidak sakit kepala, tapi dimanakah barakah yang kita dapat. Saya bukan mengejar gaji dan wang yang banyak. Saya bukan minta dihujani dengan kesenangan. Apa yang penting adalah Allah redha dengan apa yang kita lakukan ketika kita menumpang dimuka Bumi Allah ini. Setelah ulangkaji pelajaran tajwid, aku diminta mengajar anaknya ulangkaji matematik. Wah ilmu-ilmu jika tidak diamal akan hilang. Walaupun sekadar darjah 5, soaln agak mudah namun jika ilmu yang ada tidak kita amalkan, tidak kita kongsikan dengan orang lain, ia akan menjadi sia-sia.

Maha Suci Allah, Maha Berkuasa Allah, Maha Allah Mengetahui

Dia mengurniakan aku dengan mereka-meraka yang telah jatuh bangun dengan gigihnya melalui pelbagai rintangan. Tidak sedarkah lagi aku akan perkara disebalik pengalaman orang-orang terpilih dari Allah untuk melalui ujian dariNya. Bukan niat aku untuk mengaibkan sahabat-sahabat aku ni, tapi kalian kajilah dan renungkan disebalik pengalaman mereka yang terpilih ini untuk kita serap sebagai pedoman dalam hidup kita ini. 


Saya...

My photo
suke sangat dengan meow.tidak kira saiz,bulu,warna.papeje pasal meow memang best.sebab meow buat kite rasa tenang n happy.nakal meow.tido meow.member gaduh pun meow.meow memang best.hehehe.tak percaya try la tgk gelagat meow2 tu. suka tangkap gambar tapi tak suka edit gambar. tengah berusaha gak simpan duit untuk menunaikan umrah bersama keluarga.insyaAllah.misi terdekat. tengah ushar nak beli rumah pula.huhu.doakan ye. suka berkawan,sebab bila saya kembali padaNya 1 hari nanti mereke boleh datang ziarah,doakan saya,siapkan saya,solatkan saya,mandikan saya. impikan pekerjaan yang dapat menampung saya n famili untuk terus beribadah, ada anak2 yang soleh & solehah,serta kesihatan & iman yang kuat untuk terus mencintai ISLAM. rajin-rajinlah bersedekah walaupun kita tidak kaya terutama bantu keluarga sendiri dan jangan lupa hadiahkan sesuatu untuk diri sendiri sebagai motivasi