Followers

Google+ Followers

Translate

Sunday, March 3, 2013

Seperti menjadi diri saya yang baru

Mesti ramai tertanya-tanya kenapa saya menggunakan nama samaran dan tidak menggunakan nama betul. Saya takut. Saya tidak berani. Dan saya tidak ada gambar sendiri. Suka tangkap gambar tapi tiada gambar sendiri. Sejujurnya disebab kejahilan dizaman muda, saya menjadi sangat fobia.

Saya memang bukan jenis berdandan. Hidup saya simple je. Sekadar bedak dan pelembab bibir. Mungkin juga disebabkan level confident saya rendah dan sifat saya yang kasar. Lec pula mewajibkan memakai kemeja untuk markah exxxxra berbanding baju kurung, bermulalah episod perubahan. Sedikit demi sedikit perubahan. Al kisah bermula saya fobia. Dalam satu majlis makan malam. Buat pertama kali muka dicemari bahan kimia dengan banyaknya. Rakan-rakan sekelas yang beria meletakkan bahan-bahan kimia tersebut. Saya bersetuju sebab majlis itu memang dihadiri oleh rakan kolej yang semuanya perempuan kecuali felo asrama dan jemputan khas. Tidak menyangka pula ada jemputan persembahan dari kolej sebelah(kolej lelaki). Ok sangat malu bila majoriti rakan asrama menegur tapi tidak mengapa sebab mereka perempuan tapi menjadi lebih malu sebab dikalangan jemputan persembahan ada rakan lelaki yang saya kenal.

Dia ni memanglah duk suka memuji, dan lain-lain yang saya sudah jadi sangat lali. Mulut lelaki memang manis selalu..haha..Saya ni kasar puji macam mana pun tak rasa apa-apa. Hati kering.Kesalahan saya bermula apabila saya membuat profail pic dengan muka yang dicemari bahan kimia. Tak cantik pun tapi mungkin muka saya nampak lain.

Disebabkan hati saya kering, saya tak terfikir benda negatif. Kawan lelaki minta gambar dinner pun saya tak bagi. Pemikiran kolot saya bahawa berdandan dalam konteks berlebihan adalah untuk tatapan keluarga atau suami, tapi bukan untuk tatapan umum. Tanpa putus asa dia minta pula pada rakan yang lain. Syukur ada rakan yang menegur saya. Lelaki ni memandang bukan pada luaran tetapi hakikatnya mereka men'scan' kita sampai ke 'dalam'. Takut ooo.

Dengan segera minta rakan-rakan tidak memberikan gambar-gambar saya terutama pada mamat sorang ni. Bermulalah episod fobia. Terus delete gambar fb. Terus rasa janggal berkawan dengan mamat ni. Keduanya pernah di ganggu juga oleh manusia yang tidak dikenali di fb. Saya anggap semua orang baik. Tapi dalam realiti dunia sekarang itu semua dusta. Terpaksa unfriend kerana itu jalan yang terbaik.

Sampai bila saya tidak menjadi diri saya sendiri. Saya perlu keluar dari kepompong ketakutan saya. Saya perlu berani hadapi dunia luar yang sangat mencabar ini. Dunia ni sudah menjadi majoriti kotor. Kes dadah, kes polis, kes bomba, rasuah. Semua pernah saya lalui dalam dunia pekerjaan.

Now saya rasa jadi orang baru. Nama saya Noor Khairiah Ismail. Satu perasaan bebas bila menggunakan gambar sendiri. Tersenyumlah pada diri sendiri dahulu!!!

Dan saya menarik balik kata-kata dalam azam tahun baru. Antara kerjaya, pelajaran dan perkahwinan mana yang datang dahulu akan saya sambar...XXXX... >>>> mana yang datang perlu diusahakan dan dirancang dengan cara yang betul. Perlu rancang kerjaya masa depan walaupun tidak pasti, sekurang-kurang dah nampak jalan. Belajar lak perlu usha dan cara yang betul sebab saya dah lama meninggalkan dunia belajar. Perkahwinan lak bila ada yang serius nak meminang. Saya lak serius jadi tak bersedia. Begitulah kata-kata tidak semudah untuk melaksanakan. Dah jadi pada diri sendiri baru tahu!!!...

No comments:

Saya...

My photo
suke sangat dengan meow.tidak kira saiz,bulu,warna.papeje pasal meow memang best.sebab meow buat kite rasa tenang n happy.nakal meow.tido meow.member gaduh pun meow.meow memang best.hehehe.tak percaya try la tgk gelagat meow2 tu. suka tangkap gambar tapi tak suka edit gambar. tengah berusaha gak simpan duit untuk menunaikan umrah bersama keluarga.insyaAllah.misi terdekat. tengah ushar nak beli rumah pula.huhu.doakan ye. suka berkawan,sebab bila saya kembali padaNya 1 hari nanti mereke boleh datang ziarah,doakan saya,siapkan saya,solatkan saya,mandikan saya. impikan pekerjaan yang dapat menampung saya n famili untuk terus beribadah, ada anak2 yang soleh & solehah,serta kesihatan & iman yang kuat untuk terus mencintai ISLAM. rajin-rajinlah bersedekah walaupun kita tidak kaya terutama bantu keluarga sendiri dan jangan lupa hadiahkan sesuatu untuk diri sendiri sebagai motivasi