Followers

Google+ Followers

Translate

Sunday, January 16, 2011

Hati Kayuhan..16 km jer

Aku nak cerita ni..tak sabarnye....pasal basikal aku la ni...hehe...Sudah lama kiranya aku tidak berkayuh....kononnya nak mula berkayuhlah..siap kiwi tayar,basuh bersih...kilat bersinarlah gayanya..tuptup time pam.....pam lak rosak....habis flat tayar basikal aku...wawa..hampeh sey....apa lagi berdokong lah basikal ke kedai...nak tolak sayang..takut bocor dan rosak rim...penatnya tak terkata...malu gak kendong basikal orang tengok..arghhh......wat dek jeeeee...aku sayang basikal aku...sampai kat kedai moto aku pam ler..aku rasa....apek-apek tu sume pelik tengok aku.....ye le girl bertudung....pandai ker pam tayar...ala aku dh biasa pam tayar la masa kat kolej dulu..relex la apek....lu buat je keje lu...(dalam hati aku berkata)...Alhamdulilah basikal dah boleh bawa jejalan...tapi.......nak balik rumah aku tersesat.....hahahahaha....ada anjing kat satu lorong tu...aku pun pi kayuh lorong lain..hahaha..tah mana-mana aku pusing...lawak betullah....tapi lastly jumpa juga jalan pulang.....
Alhamdulilah...cuaca terang..hehe memang nekad nak gi kayuh sampai mutiara rini petangni.....vrooommm....vroommm....eh mana ada bunyi....cume hati aku berbunga riang....hehe...aku ikut jalan yang aku sesat pagi tadi...hehehehehe...seronok berbasikal ni....sume lorong boleh masuk...jangan ada yang salak gung..gung..wulf...wulf.....udah le..hehe...
Kayuhan sampai tempat joging dalam 16 minit..sama je macam naik kereta rasanya..hehe...lagi pun jalan agak lengang....walaupun agak berbukit..pancit juga aku..lama tak naik basikal..hehe...sampai mutiara rini...aku pusing-pusing dulu..sebenarnya aku tak tahu nak tambat shimano aku ni kat mana..hehe....sambil melepaskan kepenatan....
Taman ni memang aku selalu datang jika kelapangan...lagi-lagi time aku tensyen atau boring....kalau pergi shoping nanti terbeli barang baik jejalan kat taman....selalunya aku joging la kat sini....hari ni ramai orang...al maklum hari ahad....aku joging 1 round jer..tah le dh penat kayuh agaknya..selalu aku joging 3 round..xpela...best lah dapat tunaikan hajat sendiri...

Aku kayuh lagi sebelum balik..suke aku tgk ada budak-
budak girl main kamera dslr...bilalah agaknya
aku berpeluang merasai suasana macam tu...ada klik sendiri..wekend hangout shooting....aku nak sangat ada masa untuk shoot macam tu....saja suka-suka......sambil kongsi ilmu.....nak masuk kelas foto mahal...tapi
mungkin malu sebab aku just pakai compact camera
sahaja...tak pelah....tengok mereka happy aku pun join happy...bagi aku melihat orang sekeliling happy sudah membuatkan aku turut merasai...ilang seketika bebanan di kepala...gambar sebelah ni aku ambil masa betulkan meter basikal aku..haaa budak dua orang tu sibuk belek kamera mereka..sory ye korang..aku tangkap gambar curi...hihi..hope 1 day aku ada klik mcm korang...insyaAllah...

Tapi gambar-gambar aku tangkap kat taman ni guna hp jer...tak bawa my alex panasonic....laen kali aku mesti bawa...


Hari dah makin gelap...orang pun dah makin kurang...lex go pulang...
haaa.............
tetiba kau terbehenti.....korang nak tau apasal.????.ha aku pun nak tau jugak..hehe....punya la banyak kereta tepi jalan..rupanya ada orang main kapal terbang..tapi paling best ada orang main roket..masa aku tengok berhenti tu ada 2 buah roket tengah membuat aksi...perghhh....best...macam berperang lak aku tengok..nasib tak berlanggar...siap ada bunyi.....kalau ada peluru berpandu lagi best...haha..macam-macam lak aku pikir...ni gambar mereke..roket tu kecik la...macam tak nampak dalam gambar...kalau korang nampak 2 titik kat langit tu korang memang power...power skodeng...hihi...

Dan dalam perjalanan balik punya lah banyak kereta...pai aku terpaksa memberhentikan basikal...ye le pengalaman accident masa kat kolej dulu aku masih ingat lagi..habis riuk tayar basikal aku...aku accident kat roundabout masa tu....emm banyakkan kereta....bagai burung pulang ke sarang.


Alhamdulilah berjaya sampai kerumah....sampai rumah makan masa dekat 20 minit sebab aku berhenti tangkap gambar dan sebab banyak kereta tadi...Syukur tak ada jumpa wulfff....wulf....haha...tapi balik tu aku ikut lintas longkang nak shortcut..haha...nasib tak masuk longkang.....klu tak ngn aku basikal sume dalam longkang...


Maka berbungalah hati dapat berkayuh...dari kendong basikal..kene elak anjing..sesat jalan...sume berlaku hari ini...InsyaAllah ada masa nak kayuh lagi...jom...

HATI KAYUHAN


2 comments:

zafran said...

ni basikal sendiri ker org punye nih??haha.. :D

yayashimano said...

hihi...dapat..dah modified tukar taya,tmbh meter..bikin sikit..best ni...baru2 ni tukar seat baru,glove baru...klu dtg jb t try naik..best...

Saya...

My photo
suke sangat dengan meow.tidak kira saiz,bulu,warna.papeje pasal meow memang best.sebab meow buat kite rasa tenang n happy.nakal meow.tido meow.member gaduh pun meow.meow memang best.hehehe.tak percaya try la tgk gelagat meow2 tu. suka tangkap gambar tapi tak suka edit gambar. tengah berusaha gak simpan duit untuk menunaikan umrah bersama keluarga.insyaAllah.misi terdekat. tengah ushar nak beli rumah pula.huhu.doakan ye. suka berkawan,sebab bila saya kembali padaNya 1 hari nanti mereke boleh datang ziarah,doakan saya,siapkan saya,solatkan saya,mandikan saya. impikan pekerjaan yang dapat menampung saya n famili untuk terus beribadah, ada anak2 yang soleh & solehah,serta kesihatan & iman yang kuat untuk terus mencintai ISLAM. rajin-rajinlah bersedekah walaupun kita tidak kaya terutama bantu keluarga sendiri dan jangan lupa hadiahkan sesuatu untuk diri sendiri sebagai motivasi